Gezellig Basisscholieren toernooi tijdens de Schaakweek Amstelveen

Er waarde een heus schaakvirus door Amstelveen in de week van 27 september t/m 4 oktober. De Schaakweek Amstelveen verzorgde elke dag een schaakevenement, beginnend met het jaarlijkse Brainwave toernooi in het KKC. Daarna dagelijkse bezoeken aan scholen en buurtcentra, een simultaan door Hing Ting Lai in de bibliotheek, een door KLM/Pegasus verzorgde schaakactiviteit bij boekhandel Veenstra en het slot spektakelstuk in P60 op 4 oktober: het NK Rapid met een sterke bezetting.

Maar op woensdagmiddag 30 september was er een noviteit: een heus toernooi voor basisschoolleerlingen uit de regio Amstelveen, Ouderkerk a/d Amstel en Uithoorn. Door de PR-acties vooraf en het bezoeken van een aantal scholen met clinics, waren ruim 50 leerlingen afgekomen op de toernooi. Daartussen bekend gezichten van de schaakverenigingen Zukertort, Ada’04 en De Amstel, die ook al hadden deelgenomen aan de Grand Prix op de zondag ervoor. Maar voor sommigen kan er niet vaak genoeg geschaakt worden.

De leerlingen werden onderverdeeld in twee ongeveer even grote groepen (leerlingen klassen 6 t/m 8 bij elkaar en een groep voor de klassen 3 t/m 5). Die zouden gaan strijden in 7 ronden om 3 mooie prijzen per groep + een tweetal schoolprijzen. Hoewel het thema ‘plezier in schaken’ was, werd er natuurlijk wel fanatiek geschaakt, wat soms uitmondt in een lach, een traan of uitspraken met veel bravoer. Soms is het voor de allerkleinsten erg moeilijk mat te zetten en dan moet arbitrage na de ronde de uitslag bepalen. Nooit leuk, maar de uitslagen werden zonder morren geaccepteerd.

Na een lange middag schaken van wel 3,5 uur kon de balans worden opgemaakt. In de jongste groep was Rens Blom (Michiel de Ruijterschool / Zukertort) de onbetwiste winnaar met 6,5 uit 7. In de hoogste groep wist Floris Huiskers (Jan Hekmanschool / Ada ’04) in de laatste ronde nog net Abhishek Pillai (AICS / Zukertort) te achterhalen door het onderlinge duel te winnen waardoor ze de eerste prijs deelden met 6 uit 7.

De schoolprijzen gingen naar De Brede Omnibusschool (meeste deelnemende leerlingen: 13) en de Jan Hekmanschool (hoogste gemiddelde score per leerling: 3,83pnt).

Een heel geslaagde middag tijdens de Schaakweek Amstelveen!

Voor een foto-impressie van deze middag en de overige activiteiten tijdens de schaakweek: Klik hier


Eindstanden:

Klassen 6 t/m 8

No.  Name                        Score 
 
  1.     Abishek Pillai               6.0  uit 7
        Floris Huiskers              6.0  
  3.    Jasper Springintveld        5.5
  4.    Annika Valkering             5.0  
  5.     Nivrith Bangari              4.5  
  6.     Maurijn van Dam             4.0 
         Luuk Valkering               4.0  
        Shristi Bendigeri            4.0  
        Wessel Horsmans            4.0 
        Sander Renting               4.0  
        Rayan ait hadj Brahim     4.0 
 12.     Om Mukherjee                 3.5 
 13.     Max de Jonge                 3.0  
        Christiaan Baraya            3.0  
        Lotte Jore                   3.0  
 16.    Sietze Bosse                 2.5  
        Angelyne Edwin               2.5  
        Otto Huiskers                2.5  
 19.     Vojta Schaafsma              2.0  
         Rami al Fattahi              2.0  
 21.    Niloufar de Vaan             1.5  
 22.     Alan Edwin                   0.5