GP Zukertort met recordaantal deelnemers zeer succesvol

gp1logo pdf
Elk jaar is het maar afwachten hoeveel schakertjes zich inschrijven voor het Grand Prix toernooi. Je rekent op minimaal 60, je hoopt op ca. 80, maar met 96 
inschrijvingen werden de verwachtingen deze editie ver overtroffen. Natuurlijk was de GP dit jaar weer onderdeel van het Brainwave evenement in het Keizer Karel Kollege te Amstelveen en werd er extra tamtam gemaakt vanwege de Schaakweek Amstelveen. Maar de GP van VAS was net achter de rug en op 27 september hadden we ook concurrentie van het NK Rapid voor jeugdteams in Mierlo. Wat op viel dit jaar was dat er ook meer deelnemers kwamen van buiten de SGA regio, een leuke ontwikkeling.

96 deelnemers. Dat betekent extra extra meubilair, extra schaakspullen en voldoende hulptroepen om te helpen. Dat lukte allemaal prima. Alleen konden er niet meer tijdig voldoende bekers voor de prijswinnaars en vaantjes bijbesteld worden. Dat is altijd jammer natuurlijk.

Vanaf 12.30 uur stroomde het KKC vol met enthousiaste schakertjes en hun ouders. Het seniorentoernooi was net begonnen en ook andere onderdelen – zoals het altijd fascinerende Rubiks Cube draaien – waren al aan de gang. Dit jaar was er voor gekozen geen last-minute inschrijvingen meer aan de zaal te doen en dat kwam de organisatie en indeling ten goede. Redelijk op tijd en zonder al te veel indelings-stress konden de wedstrijden rond 13.30 van start gaan in precies 12 groepen van 8 schakertjes.

Er werd de hele middag vol hartstocht gespeeld. Al serieus in de hoogste groepen en soms aandoenlijk in de lagere groepen. Fanatiek maar sportief, soms met een lach en een traan en ouders kunnen dan de mooie verhalen aanhoren of de kinderen even troosten. Alles verliep op rolletjes. De scheidsrechters hadden het niet al te moeilijk, al zijn er altijd wat discussies aan borden over aanraken is zetten of onreglementaire stellingen. Het was mooi om te constateren dat elke ronde op tijd kon beginnen zonder dat de kinderen nog uit alle hoeken van het gebouw geplukt hoefden te worden.

Rond 17.00 uur kon de balans worden opgemaakt na een lange middag schaken. Een uitgebreide prijsuitreiking met 12 x 3 = 36 prijswinnaars. De winnaar van de dag (de hoogste uit groep A) was Leongp2
Reina met de perfecte score van 7 uit 7. Iedereen uitgebreid op de foto met hun mooie trofeeën. De bekers voor de laagste groepen worden nog zo snel mogelijk nabesteld en afgeleverd.

Een zeer geslaagde editie dit jaar! Op naar 2016.