loekvanwely

Loek van Wely

7 oktober 1972
FIDE: 2667

Van de Tilburgse grootmeester kun je wel zeggen dat hij bijna alles heeft meegemaakt in het schaken. De voormalige top 10-speler van de wereld won tussen 2000 en 2005 zes nationale titels op rij om daar, na een paar jaar afwezigheid op het NK, in 2014 nog een titel aan toe te voegen. In 2001 en 2005 wist hij met het Nederlandse team de Europese titel te veroveren. In 2011 nam hij een sabbatical om zich te richten op het poker. Inmiddels speelt hij weer redelijk wat schaaktoernooien per jaar en houdt hij zich ook bezig met andere activiteiten binnen het schaken. Zo gaat hij begin september mee als coach naar het WK Junioren in Siberië en is hij toernooidirecteur van het Hoogeveen schaaktoernooi dat eind oktober gehouden wordt. (http://www.hoogeveenchess.nl/).Na zijn ietwat teleurstellend resultaat van vorig jaar bij het NK Rapid, waar hij genoegen moest nemen met een score van 3.5 uit 7 en een 4e plaats, zal KingLoek gebrand zijn op revanche.


Sokolov

Ivan Sokolov

13 juni 1968
FIDE: 2623

 Ivan werd geboren in Sarajevo maar toen daar de oorlog in 1992 uitbrak besloot hij zich in Nederland te vestigen. In 1995 en 1998 wist hij beslag te leggen op het Nederlandse Kampioenschap en in 2005 maakte hij samen met Loek van Wely en Jan Timman deel uit van het nationale team dat Europees Kampioen werd. Met zijn dynamische stijl heeft hij in zijn carrière vijf wereldkampioenen verslagen, waaronder een beroemde aanvalspartij tegen Gary Kasparov in Wijk aan Zee 1999. De afgelopen twee jaar was hij als bondscoach van Verenigde Arabische Emiraten in Dubai gevestigd, maar als organisatie zijn wij blij dat hij weer terug is in Nederland en benieuwd hoe hij het in dit veld er vanaf zal brengen. (Foto: Tata Steel Chess)


Van ForeestJorden van Foreest

30 april 1999
FIDE: 2615

Jorden geldt momenteel als één van de grootste schaaktalenten van Nederland en is één van de meest actieve spelers van Nederlandse top. In 2013 werd hij Europees Kampioen t/m 14 jaar in Budva. In 2014 werd hij benoemd tot Internationaal Meester en een jaar later alweer tot Grootmeester. Met zijn recente toernooioverwinning in juli in Vaujany is hij er voor het eerst in geslaagd om de grens van 2600 te doorbreken. De week voorafgaand aan de Schaakweek Amstelveen speelt hij in Hoogeveen opnieuw een match, ditmaal tegen Ivan Sokolov. Vorig jaar verloor hij nog de tweestrijd van Jan Timman (3.5-2.5).Bij het CNE NK Rapid zal hij opnieuw met hen de strijd aangaan en kan het publiek ongetwijfeld rekenen op een aantal creatieve partijen van zijn kant. (Foto: Amruta Mokal)


 

Lami

Erwin L'Ami

5 april 1985
FIDE: 2605

Met zijn uitstekende openingsvoorbereiding en solide spel is Erwin al jarenlang een vaste kracht in het Nederlandse team. In de periode 2008-2010 was hij secondant van voormalig wereldkampioen Veselin Topalov en tegenwoordig is hij één van de vaste assistenten van Anish Giri, die vorig jaar het toernooi met 6.5 uit 7 overtuigend won. Zijn grootste sportieve succes behaalde hij in 2015 door het sterke Open toernooi in Reykjavik te winnen met een score van 8.5 uit 10 met o.a. een zege op top-10 speler Mamedyarov. Afgelopen juni wist hij op zeer overtuigende wijze het NK Internetschaak op zijn naam te zetten door Loek van Wely in de finale te verslaan met 5-2. Het snelle tempo lijkt hem zeker te liggen en daarom behoort hij bij dit toernooi ook tot de favorieten voor een topklassering. (Foto: Alina L'Ami)


 

jansmeets

Jan Smeets

5 april 1985

FIDE: 2598

 Al vanaf de jongste leeftijdscategorieën was het duidelijk dat Jan één van de grootste Nederlandse jeugdtalenten was. Hij won diverse nationale jeugdtitels, eindigde vaak in de top 10 bij Europese en Wereldkampioenschappen, maar behaalde nooit het podium. Na zijn middelbare schooltijd heeft Jan een aantal jaar zich volledig op het schaken gestort. In 2008 en 2010 veroverde de Leidse grootmeester de nationale titel en vertegenwoordigde hij die periode ook meerdere malen het Nederlandse team. Het professionele schaakbestaan was voor hem toch niet weggelegd en besloot hij dan ook voor een maatschappelijke carrière te gaan. Hoewel Jan niet veel meer speelt is hij een van de favorieten om dit toernooi te winnen wat blijkt uit zijn 2e plaats van vorig jaar.


bok

 

Benjamin Bok

25 januari 1995
FIDE: 2594

 Van alle deelnemers is Benjamin de meest actieve toernooispeler. Op zijn erelijst prijkt o.a. een knappe toernooi overwinning in Londen 2015. Ondanks zijn jeugdige leeftijd heeft hij al enige tijd een rating van ongeveer 2600 en zal hij ongetwijfeld nog grotere ambities hebben. In september zal hij zijn debuut maken voor het nationale team tijdens de Olympiade in Baku. Met zijn sterke openingsvoorbereiding en aanvallende speelstijl is hij in staat om het elke speler enorm lastig te maken, maar de vraag zal vooral zijn of hij met dit kortere speeltempo ook in staat is om de problemen qua tijdsverbruik te beperken. Bij het snelschaken in Biel afgelopen maand liet hij in elk geval zien dat hij de huidige nummer 2 van de wereld Maxime Vachier-Lagrave met zwart op remise kon houden. (Foto: New In Chess)


dimitrireindermanDimitri Reinderman

12 augustus 1972
FIDE: 2568

Dimitri is één van de meest actieve grootmeesters in het Nederlandse toernooicircuit en heeft veel toernooizeges op zijn naam staan. Hoogtepunt uit zijn carrière is ongetwijfeld zijn overwinning bij het NK 2013 in Amsterdam, hoewel de toernooizege bij de 3e editie van Brainwave rapidtoernooi in 2010 ook niet onvermeld mag blijven! Recent wist hij het Open Nederlands Kampioenschap 2015 op zijn naam te schrijven. Met gedegen spel en een score van 4 uit 7 wist hij vorig jaar beslag te leggen op 3e plaats, waar hij over op www.schaaksite.nl een verslagje schreef. Ongetwijfeld zal Dimitri er op uit zijn die uitslag dit jaar te gaan verbeteren.


Timman

 Jan Timman

14 december 1951
FIDE: 2565

 Is ongetwijfeld de schaker die de minste introductie nodig heeft gezien zijn gigantische palmares: 9 nationale titels en diverse grote internationale toernooizeges. In de jaren 70 drong hij door tot de wereldtop en in 1982 stond hij 2e op de wereldranglijst achter Anatoly Karpov. Tegen Karpov verloor hij in 1993 een match om de wereldtitel met 12.5-8.5.
Afgelopen juni en voor het tweede jaar op rij was Jan al actief op het Stadsplein bij het spectaculaire evenement Schakers van Formaat, waar hij samen met Hans Böhm op schaakborden van 4 bij 4 meter simultaan speelde. De organisatie is zeer verheugd dat hij opnieuw in Amstelveen zijn kunsten zal laten zien, ditmaal bij het 2e CNE NK-Rapid. Ondanks zijn afgezakte rating blijft hij een geduchte tegenstander voor iedereen en zal hij graag de jeugd nog her en der een lesje willen leren. (Foto: Schaakfabriek.be)