anishgiri small
Anish Giri

28 juni 1994
FIDE: 2762

In het verleden stond hij al even op de 2e plaats van de wereldranglijst en had hij wereldkampioen Magnus Carlsen in zicht. In 2016 deed hij mee met het Kandidaten toernooi in Moskou waar al zijn partijen in remise eindigden. Het leverde hem de reputatie als remiseschuiver op. De echte schaker heeft ook gezien dat hij in dat toernooi heel veel kansen op winst had gemist en dat met een beetje geluk hij ook het toernooi op zijn naam had kunnen schrijven en plaatsing voor de WK match afdwingen. Op het moment van schrijven is hij afgezakt naar 14e plaats op de wereldranglijst, een te lage klassering gezien zijn staat van dienst. In dit veld is Anish op papier de grote favoriet en bestaat er een groot gat tussen hem en de rest van de spelers. In 2015 bij de eerste editie maakte hij zijn favorietenrol meer dan waar en won hij het toernooi op zeer overtuigende wijze.


loekvanwely

Loek van Wely

7 oktober 1972
FIDE: 2663

Van de Tilburgse grootmeester kun je wel zeggen dat hij bijna alles heeft meegemaakt in het schaken. De voormalige top 10-speler van de wereld won tussen 2000 en 2005 zes nationale titels op rij om daar, na een paar jaar afwezigheid op het NK, in 2014 en 2017 nog twee titels aan toe te voegen. In 2001 en 2005 wist hij met het Nederlandse team de Europese titel te veroveren. Naast het actieve wedstrijdschaak legt hij zich tegenwoordig ook toe op het trainen en begeleiden van jonge talenten en is hij ook nog toernooidirecteur in Hoogeveen (link http://www.hoogeveenchess.nl ). Na zijn teleurstellende resultaat bij de 1e editie van het CNE NK Rapid waar hij genoegen moest nemen met een score van 3.5 uit 7 en een 4e plaats, wist KingLoek vorig jaar de titel op overtuigende wijze binnen te halen met een score van 5,5 uit 7 waarmee hij de concurrentie een vol punt achter zich liet.


bok

Benjamin Bok

25 januari 1995
FIDE: 2611

Van alle deelnemers is Benjamin de meest actieve toernooispeler. Op zijn erelijst prijkt o.a. een knappe toernooi overwinning in Londen 2015. Ondanks zijn jeugdige leeftijd heeft hij al enige tijd een rating van ongeveer 2600 en zal hij ongetwijfeld nog grotere ambities hebben. Inmiddels is hij een vaste waarde voor het Nederlandse team. Benjamin speelde een zeer sterk EK in Minsk afgelopen juni en met een score van 7.5 uit 11 legde hij beslag op de 15e plaats. Daarmee kwalificeerde hij zich voor de World Cup, maar moest in de 1e ronde zijn meerdere erkennen in de talentvolle Rus Artemiev. Met zijn sterke openingsvoorbereiding en aanvallende speelstijl is hij in staat om het elke speler enorm lastig te maken, maar de vraag zal vooral zijn of hij met dit kortere speeltempo ook in staat is om de problemen qua tijdsverbruik te beperken. Vorig jaar liet hij zien dat hij zelf daar in elk geval geen enkele twijfels over heeft en werd uiteindelijk gedeeld 2e.


Van ForeestJorden van Foreest

30 april 1999
FIDE: 2609

Jorden geldt momenteel als één van de grootste schaaktalenten van Nederland en is één van de meest actieve spelers van Nederlandse top. In 2013 werd hij Europees Kampioen t/m 14 jaar in Budva. In 2014 werd hij benoemd tot Internationaal Meester en een jaar later alweer tot Grootmeester. Zijn grote doorbraak was in 2016 toe hij tot ieders verbazing Nederlands Kampioen werd. Het afgelopen jaar waren zijn resultaten erg wisselvallig en ook met zijn eerste optreden bij het CNE NK Rapid vorig jaar (3 uit 7, gedeeld 4-6e plaats) zal hij niet geheel tevreden  zijn geweest. We zijn blij dat hij er weer bij is dit jaar en de verwachting is hij dat het publiek zeker zal gaan vermaken met zijn creatieve en risicovolle speelstijl.


jansmeets

Jan Smeets

5 april 1985
FIDE: 2605

 Al vanaf de jongste leeftijdscategorieën was het duidelijk dat Jan één van de grootste Nederlandse jeugdtalenten was. Hij won diverse nationale jeugdtitels, eindigde vaak in de top 10 bij Europese en Wereldkampioenschappen, maar behaalde nooit het podium. Na zijn middelbare schooltijd heeft Jan een aantal jaar zich volledig op het schaken gestort. In 2008 en 2010 veroverde de Leidse grootmeester de nationale titel en vertegenwoordigde hij die periode ook meerdere malen het Nederlandse team. Het professionele schaakbestaan was voor hem toch niet weggelegd en besloot hij dan ook voor een maatschappelijke carrière te gaan. Hoewel Jan niet veel meer speelt is hij een van de favorieten om dit toernooi te winnen wat blijkt uit zijn 2e plaats van vorig jaar.


Sokolov

Ivan Sokolov

13 juni 1968
FIDE: 2603

Ivan werd geboren in Sarajevo maar toen daar de oorlog in 1992 uitbrak besloot hij zich in Nederland te vestigen. In 1995 en 1998 wist hij beslag te leggen op het Nederlandse Kampioenschap en in 2005 maakte hij samen met Loek van Wely en Jan Timman deel uit van het nationale team dat Europees Kampioen werd. Met zijn dynamische stijl heeft hij in zijn carrière vijf wereldkampioenen verslagen, waaronder een beroemde aanvalspartij tegen Gary Kasparov in Wijk aan Zee 1999. Naast actief toernooispeler is Ivan tegenwoordig ook bij allerlei andere schaakactiviteiten betrokken. Zo is hij een buitengewoon populaire auteur van diverse schaakboeken en heeft hij samen met de Belgische schaker Daniël Vanheirzeele  schaakuitgeverij Thinkers Publishing opgericht (http://www.thinkerspublishing.com/).

Vorig jaar deed Ivan voor de eerste keer mee met het CNE NK Rapid, raakte met Loek van Wely in de titelstrijd verwikkeld, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in zijn oude rivaal.


ErikvandenDoel

Erik van den Doel

15 mei 1979
FIDE: 2591

Erik is al jarenlang één van de meest actieve Nederlandse topschakers in het circuit en heeft een indrukwekkende lijst van toernooizeges van rapid- en weekendtoernooien. In 2001 en 2005 werd hij met het Nederlandse team Europees Kampioen. Erik doet al jaren mee aan het Brainwave toernooi met als hoogtepunten toernooiwinst in 2014 van 6 uit 7, een jaar later was dezelfde score slechts genoeg voor een gedeelde eindzege.

Erik heeft een zeer goede schaakzomer achter de rug. Tijdens het NK in Amsterdam speelde hij lange tijd mee voor de titel maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats. Twee weken later wist hij op overtuigende wijze het SPA Chess Tournament op zijn naam te schrijven.

Mede door deze recente successen heeft Erik zijn uitnodiging voor het CNE NK Rapid meer dan verdiend en zijn wij als organisatie benieuwd hoe hij het bij zijn debuut er van af zal brengen. 


Timman

Jan Timman

14 december 1951
FIDE: 2575

Ongetwijfeld de speler in dit deelnemersveld die de minste introductie nodig heeft gezien zijn gigantische palmares: 9 nationale titels en diverse grote internationale toernooizeges. In de jaren 70 drong hij door tot de wereldtop en in 1982 stond hij 2e op de wereldranglijst achter Anatoly Karpov. Tegen Karpov verloor hij in 1993 een match om de wereldtitel met 12.5-8.5.

Jan is een graag geziene gast in Amstelveen. Zo is hij jaarlijks samen met Hans Böhm één van de simultaangevers op het Stadsplein bij het spectaculaire evenement Schakers van Formaat, waar op schaakborden van 4 bij 4 meter simultaanschaak wordt gespeeld. Vorig jaar draaide in de middenmoot mee en ondanks behoorlijke resultaat van 3 uit 7 zal hij gezien het toernooiverloop toch op meer punten hebben gehoopt. De organisatie is zeer verheugd dat hij opnieuw in Amstelveen zijn kunsten zal laten zien.