tealanchava

Tea Lanchava


11 september 1974
FIDE: 2314

Tea werd geboren in Georgië (voormalig Sovjet-Unie), groeide op in een fantastische schaakomgeving en werd ontdekt door o.a. voormalig wereldkampioene Nona Gaprindashvili. De grootste successen behaalde Tea in 1988 en 1990 door zelf wereldkampioene te worden in de resp. leeftijdscategorieën t/m 14 en t/m 16 jaar. In 1996 emigreerde zij naar Nederland en sinds 1997 is zij een vaste waarde voor het Nederlandse team. Individuele successen volgden met o.a. een 2e plaats bij het EK Dames in 2006. Tea heeft een goed jaar achter de rug en bij het NK in Amsterdam werd ze gedeeld 1e, maar verloor uiteindelijk de tiebreak tegen Anne.


annehaast

Anne Haast

1 juli 1993
FIDE: 2296

De laatste jaren is Anne een dominante factor in het nationale vrouwenschaak en een vaste kracht in de nationale damesploeg. In 2014 werd zij voor het eerst Nederlands Kampioen bij de dames en sindsdien wist ze elk jaar die titel te prolongeren. De afgelopen twee edities van het CNE NK Rapid wist Anne ook op haar naam te schrijven. In 2015 was zij oppermachtig en wist zij met een score van 6,5 uit 7 de rest van het veld ruim voor te blijven. In 2016 was het een stuk spannender en wist zij uiteindelijk Tea een half punt voor te blijven, ondanks verlies in de onderlinge partij. Anne heeft de PABO afgerond en staat inmiddels al een tijdje voor de klas. Daarnaast verzorgt ze ook nog schaaktrainingen voor jeugdspelers en begeleidt zij talenten bij toernooien.


RosaRosa Ratsma

17 oktober 1996
FIDE: 2283

 

Rosa is één van de twee debutanten dit jaar. In 2014 werd zij Nederlands meisjes kampioen t/m 20 jaar en in hetzelfde jaar vertegenwoordigde zij Nederland op het EK meisjes t/m 18 jaar in Batumi (Georgië) en behaalde daar een mooie 9e plaats.
Rosa studeert Psychologie en Kunstmatige Intelligentie aan Universiteit van Utrecht. Door het jaar heen staat het schaken om die reden dan ook op een lager pitje, maar in de zomermaanden haalt Rosa dat volledig in. Tussen juni en augustus speelde ze maar liefst 5 toernooien en boekte daarin een zeer fraaie ratingwinst van maar liefst 146(!) punten. Mede dankzij deze mooie resultaten is Rosa doorgedrongen tot de nationale top bij de vrouwen en heeft ze de uitnodiging voor het CNE NK Rapid meer dan verdiend. Wij zijn allemaal heel erg benieuwd hoe Rosa het bij haar debuut op het NK er van af gaat brengen. 


iozefinapaulet

 

Iozefina Paulet


19 februari 1989
FIDE: 2272

Iozefina komt oorspronkelijk uit Roemenië en behaalde haar eerste successen op de internationale jeugdtoernooien waarin zij haar vaderland vertegenwoordigde. Een van haar hoogtepunten was het behalen van het Europese Kampioenschap t/m 12 jaar Griekenland. In 2008 leerde zij GM Jan Werle kennen en kwam zij snel daarna in Nederland wonen. In 2015 scoorde zij 4 uit 7 en zal zij met behalen van de 3e plaats zeker niet ontevreden zijn geweest. Vorig jaar liep het allemaal anders en scoorde zij maar 2.5 punt, goed voor slechts een gedeeld 6e plaats. Met haar aanvallende speelstijl is zij in staat om iedereen te verslaan en zal het publiek zeker vermaakt worden met haar partijen. We zijn benieuwd hoe zij het dit jaar er weer van af gaat brengen.


biancamuhren

Bianca de Jong-Muhren


28 februari 1986
FIDE: 2262

Als 12-jarige verraste Bianca vriend en vijand door Nederlands kampioene t/m 20 jaar te worden. Regelmatig kwam zij in verschillende jeugdcategorieën uit op diverse internationale jeugdkampioenschappen. Haar beste prestatie is ongetwijfeld de gedeeld 1e plaats bij het EK meisjes t/m 18 jaar in Turkije (2004). Sindsdien is Bianca een vast onderdeel van het Nederlandse damesteam, maar zwangerschappen hebben het actieve toernooischaak op de tweede plaats gezet. In 2014 was Bianca één van de initiatiefneemsters van de oprichting van de ChessQueens (http://www.chessqueens.nl/). Net zoals Iozefina heeft Bianca ook een zeer aanvallende speelstijl en dat is goed terug te zien in haar resultaten. Twee jaar geleden werd ze 2e, terwijl ze vorig jaar op de laatste plaats eindigde. In het dagelijks leven is Bianca werkzaam als accountant bij PwC Rotterdam


MariskaMariska de Mie

17 april 1979
FIDE: 2241

Mariska is de tweede debutant in dit gezelschap. Na diverse schaaksuccessen in haar jeugd is zij er een behoorlijk aantal jaren tussenuit geweest. Twee jaar geleden is zij weer begonnen met het spelen van diverse rapid- en weekendtoernooien en zo behaalde zij vorig jaar bij het Brainwave rapidtoernooi 3,5 uit 7. Bij het afgelopen NK in Amsterdam schoot ze met 2 uit 2 uit de startblokken, maar helaas kon ze haar geweldige start geen goed vervolg geven. In de resterende vijf partijen wist zij slechts één remise aan haar puntentotaal toe te voegen en zal zij dan ook een vervelende smaak aan het toernooi hebben over gehouden. Mariska heeft altijd gezegd dat zij een keer Nederlands Kampioene wil worden. Als voormalig lid van Zukertort Amstelveen zou het heel bijzonder zijn als het haar juist uitgerekend bij dit toernooi zou lukken.


maaikekeetman

Maaike Keetman

18 maart 1999 
FIDE: 2208

Twee jaar geleden bij het EK meisjes t/m 16 jaar in Kroatië behaalde Maaike een zeer knappe gedeelde 2e plaats. Mede door dat fantastische resultaat gaf de organisatie van het CNE NK Rapid haar een wildcard. Met 1 uit 7 eindigde Maaike op de laatste plaats en daar had zij van te voren wellicht wat meer van voorgesteld. Achteraf gezien bleek dit toernooi een zeer goede leerschool voor haar. Zo behaalde zij bij de afgelopen editie een 5e plaats met 3.5 uit 7 en debuteerde zij bij de afgelopen Olympiade in Baku voor de nationale damesploeg. Bij het afgelopen NK in juli in Amsterdam speelde ze een zeer sterk toernooi en eindigde met 4 uit 7 op een knappe 3e plaats. Is de tijd inmiddels rijp voor Maaike om zich in de titelstrijd te gaan mengen?


anna majakazarian

Anna-Maja Kazarian

7 januari 2000
FIDE: 2185

Anna-Maja geldt op dit moment als één van de grootste talenten die Nederland rijk is. In haar nog jonge carrière heeft zij al ongelooflijk veel grote successen behaald. Zo haalde zij in 2010 een 3e plaats bij het WK t/m 10 jaar en in 2012 bij het EK t/m 12 slaagde zij er in om gedeeld eerste te worden. Twee jaar geleden behaalde zij haar beste sportieve resultaat tot nu toe door Europees Kampioene  t/m 16 jaar te worden in Kroatië.  Sindsdien heeft Anna-Maja haar successen geen goed vervolg kunnen geven. Het afgelopen NK in Amsterdam eindigde ze op een gedeeld 4e plaats en speelde ze rond haar ELO, maar recent bij het EK Landenteams viel haar resultaat van 2 uit 5 niet mee. Bij de eerste twee edities van het CNE NK Rapid kwam Anna-Maja slechts tot een totaal van 2.5 uit 7.Ongetwijfeld zal ze dit jaar er op gebrand zijn deze tegenvallende prestatie te verbeteren. Driemaal is scheepsrecht?