Ongelijk materiaal

Ongelijk materiaal

Eerste ronde

er volgde: 13. ... Pxe5 en dan niet 14.Pxe5 maar 14. Pg5 h6 15. Pxe6 Pxd3 16. Pxc7 Pxf4 17.exf4 Lxc7 met een bijzondere materiaalverhouding.

14.Pxe5 was misschien toch beter geweest voor Sipke, wantin het vervolg was het Reinderman die aan het roer stond. DR: "Ik probeerde een aanval op te zetten, en ik moet wat beter hebben gestaan in die fase. Hij verdedigde zich goed en in de slotfase van de partij was ik het juist die wat minder stond."

Jan Timman verraste met een zege op Loek van Wely. "Het was een moeilijk strategisch gevecht", aldus Timman. "Op een gegeven moment deed hij een winstpoging maar het was eigenlijk gewoon een tactische fout. Ik maakte me hoe dan ook al geen zorgen in die stelling, ik beschikte ook al over meer bedenktijd."

Jan Smeets had het gisteren zwaar tijdens het NK Snelschaken maar dat was in de eerste ronde weiniig van te merken. Hij boekte een eenvoudige zege op Roeland Pruijssers. "Een nachtje slapen in Amstelveen, dat was blijkbaar wat ik nodig had. Langzaam aan drukte ik hem weg en toen ineens een beslissende aanval over de b-lijn."

Ook bij de vrouwen gebeurde er van alles. Peng won het prestigeduel van Lanchava en debutante Eline Roebers versloeg Bianca Muhren. "Een verrassing", stelde Roebers. "De stelling was lang in evenwicht, waarschijnlijk stond zwart zelfs iets beter. Maar slaan op b5 gevolgd door Dc6 was niet goed denk ik." Wat ze dan wél had moeten doen? "Niks! In ieder geval niet slaan."