Jan op 2 uit 2

Jan op 2 uit 2

Tweede ronde

In ieder geval in de eerste twee ronden kent het NK Rapid een sensationeel verloop. Jan Timman gaat samen met Jan Smeets aan de leiding bij de mannen.

De een ontvangt al AOW, de ander beëindigde al geruime tijd geleden zijn profcarriére. Timman toonde zich niettemin niet verbaasd na zijn tweede zege op rij die ten koste ging van Roeland Pruijssers (0 uit 2). "Ik heb goed geslapen, het is voor mij heel belangrijk om uitgerust aan de start te verschijnen. Ik heb helemaal niet goed geloot maar dat is uiteindelijk minder belangrijk. Tegen Roeland, ach, het draaide om een bekend principe. In die stelling is het loperpaar minder belangrijk. Ik had in 1988 ook al een zoiets tegen Karpov."

Zo eenvoudig als bij Timman ging, zo moeilijk ging het bij Jan Smeets. "Ik werd vokomen weggespeeld door Reinderman maar hij wist het nét niet af te maken", aldus de oud-kampioen van Nederland. "En ineens ging hij door zijn vlag, ik had er helemaal niet op gelet maar waarschijnlijk hij daarom ook niet. De beste pokerface is géén pokerface."

Zhaoqin Peng zou al een paar keer haar afscheid aan de top hebben aangekondigd maar gaat na twee ronden ouderwets met 2 punten aan de leiding. "Ach, dat maken die journalisten er steeds van als ik alleen maar zeg dat ik me een keer niet kan motiveren. Lozefina liet haar dame midden op het bord insluiten. Die dingen leer ik tegenwoordig de kinderen die ik train, dus ik zag dat direct!"

Loek van Wely offerde nonchalant een stuk tegen Erik van den Doel. Dat was vroeger een vaste klant van het Kamerlid, de laatste jaren heeft hij het juist moeilijk tegen de Leidenaar. Van den Doel die door een fietsongeluk met een gebroken rechterpolst speelt, kwam niettemin niet verder dan remise. "Het bleek toch nog lastig. Nee, niet door die pols, ik ben linkshandig. Geen probleem dus, en ik heb ook geen pijn.".