Jan Smeets wint weer

Jan Smeets wint weer

Derde ronde

Jan Smeets - Jorden van Foreest werd wilde partij. Na 19.Lxb7 is er van alles aan de hand. Er volgde 19. ... Db5 20.Kg2 Dxb7 21. axb4 e4 22.Df4 Pd6 en het bord stondt in brand.

"7. Pf5 is eigenlijk niet zo goed maar het was wél mijn lievelingsvariant toen ik 15 was. Het scheelt met rapid natuurlijk wel effe wat of je het kent of niet', zo legde Smeets zijn openingskeuze uit. "In die fase is ..Dxf6 beter dan ..gxf6 maar uiteindelijk ging het daar helemaal niet om."

"19. Lxb7 ja, ik had 19.. Db5 volkomen overzien en ik mocht blij zijn dat ik geen stuk verloor. Zonder engine denk ik dat Dc7 zijn beslissende fout was, ja hoe gaat zoiets, ineens zag ik 30.Tc1 en als je zo'n zet ziet, dan spéél je hem gewoon." [diagram rechts]

na30Tc1

Voor Jorden van Foreest en enkele toeschouwers kwam de zet duidelijk wél als een verrassing. Een van hen merkte op: "Als die zet op het bord verschijnt, kan het winnend zijn of eeuwig schaak maar ik zag aan de body language van Smeets eigenlijk direct dat het winnend moest zijn. En inderdaad, na ..Dxc1 zou Tb8+ Kd7 Tb7+ Kc8 en Db8 mat volgen.

Smeets nu alleen aan kop met 3 uit 3, Jan Timman volgt op een half punt na een rustige remise met Erik van den Doel.

Bij de vrouwen won Peng het duel van de koplopers en gaat nu alleen aan de leiding met 3 uit 3. "Rosa (Ratmsa), ze had mijn aanvalskansen denk ik onderschat. Af en toe kon ze beter spelen in het laatste deel van de partij maar het was hoe dan ook een moeilijke stelling voor zwart gebleven.

peng