Van Wely wint van koploper Smeets

Van Wely wint van koploper Smeets

Jan Smeets heeft in de vierde ronde zijn geweldige tempo niet kunnen volhouden. Loek va Wely die tot nu toe maar matig spel had laten zien, versloeg de koploper met een stukoffer dat die niet aan had zien komen.

Na 17. Lg5 Lxg5 koos Van Wely niet voor het sjablone 18 Pxg5 maar voor het veel sterkere 18 Pd6! Ke7 19 axb5 axb5 20.Pxb5 want toen stond de pion op c6 gepend en hield Van Wely het initiatief. Dat bouwde hij snel uit naar een vol punt.

"Smeets had Pd6+ niet aan zien komen maar de stelling was natuurlijk al extreem link voor hem", stelde Van Wely. "Niet dat ik alles gezien had, hoor, maar het leek me sowieso goed voor wit. Waarom ik het nu ineens wel kan en in de vorige ronden niet? Tsja, in de eerste ronde verliezen van Timman is natuurlijk een enorme tegenslag. Maar in het algemeen: ik heb gisteren aan het snelschaken meegedaan, je zou dan zeggen dat ik ingespeeld zou moeten zijn. Maar het tegendeel is het geval. Ik ben gewoon traag vandaag.

En dat kan natuurlijk het gevolg zijn van dat ik veel minder met schaken bezig ben. Het ís niet alleen de mindere openingsvoorbereiding, ik zit niet meer in de flow zoals vroeger, waar iets me bijvoorbeeld vroeger een minuut kostte, kost me dat nu twee minuten. Dat krijg je als het stil komt te liggen in je bovenkamer."

Dimitri Reinderman boekte in een krankzinnige partij een zege op Jan Timman. Die maakte in de opening met 13. d4 een ernstige strategische fout. "Hij zal 13..Lg4 wel gezien hebben maar de kracht ervan onderschat hebben", vermoedde Reinderman. Die zette vervolgens een winnende aanval op touw maar de machine haperde vreemd genoeg in het eindspel. De stellingswaardering schoot alle kanten in stellingen met soms vier dames: uiteindelijk bleek de activiteit van de zwarte stukken dan toch beslissend.

Diagram voor 47... e2?

Knipsel

47.. Df4! en enkele andere zetten zouden voor zwart hebben gewonnen. Nu brak een fase van 3 zetten aan waarin Timman in tal van varianten eeuwig schaak had kunnen afdwingen.

Veelvoudig rapidkampioene Anne Haast had om nog kans te maken haar titel te prolongeren toch wel zeker van Peng moeten winnen in de vierde ronde. Het was een partij met wisselende kansen waar Haast echter nooit in de buurt van een overwinning was. Remise was het resultaat waardoor  Peng nog altijd aan de leiding gaat in het klassement.

 

 haast