Alles remise bij de mannen

Alles remise bij de mannen

Vijfde ronde

Jan Smeets consolideerde zijn koppositie bij het NK rapid in de vijfde ronde. Alle duels bij de mannen eindigden - na felle strijd dat was het probleem niet - in remise, een unicum. Smeets was steeds aan het roer tegen Erik van den Doel maar beslissend voordeel werd het nooit. Smeets derhalve op 3,5 uit 5, Van den Doel deelt de tweede plaats met Jan Timman, die een goede kans onbenut liet om Smeets te achterhalen. Het toreneindspel tegen Sipke Ernst was gewonnen met twee pionnen meer maar Ernst wist met actief spel alsnog een halfje binnen te halen.

Ook Loek van Wely zou zich achter de oren kunnen krabben. Om nog kans te maken was een overwinning met zwart op Roeland Pruijssers dringend gewenst en hij leek net goed op weg toen hij zich een blunder liet ontglippen:

Pruijssers

(diagram) 33.. d4??

Er volgde 34. Kd3 Lxb3 35. Th6! En ineens is er een probleem. 35.. Lf7 gaat goed niet vanwege 36. Th8+ Kc7 37. Th7. Zwart verloor zijn belangrijke d-pion stond in het vervolg misschien zelfs verloren maar met het resulteren halfje was Van Wely zeker niet tevreden.

Vijfde ronde Dames

Bij de vrouwen lijkt Peng de titel nauwelijks meer te kunnen ontgaan na een nieuwe zege, op Maaike Keetman. Tea Lanchava hielp mee door Iozefina Werle te verslaan die te gretig een stuk offerde in een gewonnen stelling. Lanchava reageerde pinnig: "Hoezo was de stelling gewonnen voor haar?" Ik zei niet dat ze gewonnen zou hebben maar dat de stelling voor zwart gewonnen was. Engine diep in het rood, zeg maar antwoordde verslaggever. "O ja, de engine", concludeerde Lanchava. "Maar het is toch over het algemeen een voordeel als jouw tegenstander een slechte zet doet, ook al is dat volgens de engine?", pobeerde de verslaggever dan maar. Dat wilde Lanchava dan wel toegeven. Werle-Paulet kwam er in het vervolg niet meer aan te pas, Lanchava gaf gèèn kansen weg.