Peng is kampioen

Peng is kampioen

Zesde ronde

Hoogste ratinghouder Zhaoqin Peng speelde remise tegen de laagste ratinghouder Eline Roebers en komt daarmee op een score van 5 uit 6. Met nog een ronde te gaan is ze niet meer in te halen en dus Nederlands Kampioen Rapid voor Vrouwen 2019.

Een kampioenschap met overmacht dus. "Vandaag heb ik ok gespeeld', stelde Peng na afloop. "De afgelopen jaren heb ik ook wel eens mindere dagen, of mindere toernooien, dat komt toch wel omdat ik tactisch minder scherp ben dan vroeger. Dat merk ik ècht wel, in vergelijking met 15, 20 jaar geleden. Het is simpel. Om scherp te blijven moet je elke dag stukken aanraken. Dat lukt me tegenwoordig niet meer."

En de soms wat mindere resultaten liggen dus niet aan de openingsvoorbereiding die al jaren op een lager pitje staat? "Nee, dat denk ik niet. Ik koos altijd nog wel de juiste openingen. Ik heb gisteren niettemin wel een beetje voorbereid. Als je achter het bord moet gaan nadenken over wat je gaat spelen, ben je wel te laat!"

"Ik heb bekeken gespeeld", besloot Peng. "Ik stond tegen Eline ergens beter, maar het lukte niet, nou gewoon niet forceren, dan maar remise. Nergens forceren dus en nergens lang nadenken. Moeilijke varianten herbergen vaak een risico in zich als ze al iets opleveren. Veilig spelen, geen probleem."