Al vanaf de eerste editie van het (gesloten) NK Rapid komt vrijwel de gehele Nederlandse top en damestop naar Amstelveen. Zo nam zelfs Anish Giri twee keer deel - hij won één keer - maar alle winnaars waren grote namen. Om steeds weer alle toppers achter de borden te krijgen in het Keizer Karel College zijn sponsors natuurlijk onontbeerlijk. Een van de belangrijkste geldschieters voor de Amstelveen Chess Masters én tevens de hoofdsponsor van het NK Rapid is de Amstelveense onderneming CNE ICT Professionals. Een prima aanleiding om aan Peter van Nijen van CNE te vragen waarom hij daar eigenlijk voor gekozen heeft, een schaakevenement sponsoren.

Want jij hebt daar toch de beslissing voor genomen?

Dat klopt. Ja, ik ben tenslotte DGA, zowel grootaandeelhouder als directeur van CNE. Voor CNE was ik ook al in de ICT werkzaam geweest, onder andere bij ING Bank, de Gemeente Amsterdam en IBM. In 1996 ben ik voor mezelf begonnen en heb ik CNE opgericht. Daar houd ik mij op het moment vooral bezig met commerciële activiteiten, maar daarnaast ook nog met de PR, de HR en technische ontwikkelingen.

Wat betekenen die letters CNE eigenlijk?

De letters CNE, daar zit een beetje een verhaal achter. Ik ben ooit begonnen in de ICT als engineer voor Novell-netwerken. Novell kende een opleidingsprogramma waar je uiteindelijk Master CNE kon worden, waarbij CNE voor ‘Certified Netware Engineer’ stond. Netware was de naam van het netwerk OS van Novell. Ik ben Master CNE Management en daar komt dus de afkorting vandaan. Ik vond CNE wel lekker klinken en ben die naam dus gaan gebruiken maar dan wel met een andere betekenis: Computer Network Engineering. Inmiddels wordt die volledige naam al lang niet meer gebruikt en hanteren we nu de handelsnaam CNE ICT Professionals.

Maar nu de hamvraag. Waarom een schaaktoernooi sponsoren?

Goed nadenken, logisch nadenken, mogelijkheden afwegen, risico’s inschatten, geduldig zijn… het zijn kernelementen van schaken én van werk in de ICT. Die twee zaken passen dus precies bij elkaar. Het is een ècht Amstelveens evenement waarbij toernooidirecteur Robert Ris het voor elkaar krijgt om de complete Nederlandse schaaktop bij elkaar te krijgen. Voor ons een no-brainer, al druist dat natuurlijk in tegen ons credo.

Jullie credo? Wat is dat dan en heeft dat iets te maken met het logo van CNE, De Denker van Rodin?

Ja. In mijn eerder genoemde carrière liep ik vaak tegen problemen op waar onnadenkendheid aan ten grondslag lag. Even een uur beter nadenken over een probleem, of nog beter, over een oplossing, kon soms een wereld van verschil maken. Toen ik eens tijdens een bezoekje aan Parijs in het Musée Rodin belandde en daar het grote beeld in de tuin zag staan, wist ik op dat moment dat die ons beeldmerk moest worden. Ik heb een foto van het beeld gemaakt, het met Photoshop bewerkt en daaruit is ons eerste logo ontstaan. Inmiddels is dat opnieuw gestileerd, maar de basis is identiek gebleven. Daarnaast hebben we jarenlang ook het credo ‘Think about IT’ gebruikt. Het ligt aan de basis van ons DNA: Goed nadenken over oplossingen en dan pas adviseren of uitvoeren.

Schaak je zelf eigenlijk?

Op een club in de SGA. Ik ben enthousiast maar niet overdreven ambitieus. Schaken is voor mij ontspannen. Om met de cabartier Kees Torn te spreken: Zetten verzinnen om je zinnen te verzetten. Mooier kan het voor mij niet verwoord worden.

Wat boeit je in de schaaksport?

Al het eerdergenoemde maar ook het type mens dat ik tegenkom in de schaakwereld bevalt mij wel. Een beetje prettig gestoord maar nauwelijks gevaarlijk.

Is de eventuele stress tijdens een partij vergelijkbaar met die tijdens een project van het bedrijf?

Nee. In beide situaties kan er sprake zijn van stress, bij schaken vooral in tijdnood in een moeilijke stelling. Niettemin, dat blijft 'ontspannen stress'. In het bedrijf is die ontspannenheid er vaak toch een stuk minder, al wen je er na 23 jaar wel aan. Maar nooit helemaal.

Durf jij te stellen dat goede schakers minimaal in potentie goede specialisten in de ICT-sector zijn?

Niet persé, er komt toch meer bij kijken. Maar zaken als analytisch denken en geduld zijn natuurlijk welkome eigenschappen in onze sector.

Peter color
Peter van Nijen ''Zetten verzinnen om je zinnen te verzetten.''