Jan Smeets Kampioen

Jan Smeets Kampioen

Jan Smeets heeft het vijfde NK Rapid in het Keizer Karel College in Amstelveen gewonnen. Twee overwinningen en een aantal hardbevochten remises bleken genoeg voor de oud-kampioen van Nederland, inmiddels amateur, om de titel voor de neus van enkele profs weg te kapen. Jan Timman die met Erik van den Doel op de tweede plaats eindigde was daar overigens in het geheel niet rouwig om: 'Ik ben tevreden met het resultaat. Op dit soort dagen speelt voor mij de vermoeidheid een belangrijke rol en dit is de eerste keer dat ik hier met een plusscore eindig. Maar het is waar, tegen Ernst had ik eigenlijk moeten winnen."

Van den Doel had in de laatste ronde van Dimitri Reinderman moeten winnen om een barrage met Smeets af te dwingen. Dat zat er niet in, sterker nog het was Reinderman die een groot deel van de partij aan het roer ging. "Kon ik ergens voordeel behalen?", vroeg Reinderman zich af. "Wellicht. Maar tekenend voor mijn vorm dit weekeinde, het lukte me niet om dat te vinden. Het was gelukkig niet erg dat ik een pion verloor op het einde. op de vraag waar dat nu aan lag, gaf hij ongeveer hetzelfde antwoord als Van Wely: "Ik was traag."

"Het waren in ieder geval niet mijn openingen', antwoordde Smeets op de vraag wat volgens hem het verschil had gemaakt met de andere deelnemers. 'Maar verder, van alles een beetje. Ik speelde niet zo hopeloos als bij het NK Snelschaken, mijn tactiek was beter dan 'soms' en ik had op een belangrijk moment geluk. Ik had van Dimitri moeten verliezen en vervolgens ging hij in remsestelling door zijn vlag.

Je doet ook weer met Tata in groep 4F las ik. Maar ik las ook dat groep 4F sterker is dan ooit tevoren. Ben je daar klaar voor? "Zeker niet", aldus Smeets. "Er moet gewerkt worden maar werken aan schaken is te doen als er een doel is. En dat is er, duidelijk.

kleinBij het NK Vrouwen was de titelstrijd al beslist, Zhaoqin Peng eindigde op 5,5 uit 7 na een remise tegen Bianca de Jong-Muhren. Eline Roebers bekroonde een al overtuigend debuut met een zege op Maaike Keetman waardoor ze met 3,5 uit 7 op de gedeelde vierde plaats eindigde. Keetman sloeg een ongedekte pion op g2 maar dat pakte helemaal verkeerd uit voor haar.

David Klein (foto rechts) werd winnaar van het open Brainwave rapid toernooi.

Kruis

KruisDames

Jan Smeets - Jan Timman

Jan Smeets - Jan Timman

Zevende en laatste ronde

Nummer 1 Jan Smeets (4 punten) speelt tegen de nr 2 Jan Timman (3½ punt) Dit is dé partij van de laatste ronde.

Verder kan alleen Erik van den Doel (3½ punt) zich nog mengen in de strijd om de eerste plaats. Hij speelt met zwart tegen Reinderman.

Uitslagen en standen NK Rapid

Uitslagen en standen NK Rapid Dames

Bij gelijk eindigen volgt er een tiebreak tussen de twee hoogst geëindigde deelnemers.

Weer 4x remise in ronde 6

Weer 4x remise in ronde 6

En weer eindigden alle vier de duels bij het Nk Rapid in remise. Daarmee deed vooral koploper Jan Smeets zichzelf tekort. Tegen de petline van Sipke Ernst tegen het Slavisch (4. Pbd2) kwam hij met groot voordeel uit de opening. Maar op de een of andere manier slaagde hij er niet in om er meer dan een toreneindspel van 4 tegen 3 op èèn vleugel uit te halen. Dat wordt af en toe gewonnen door de sterkste partij maar is in de meeste gevallen remise. Ook Smeets wist de stelling niet te winnen.

DoelSmeets gaat de laatste ronde in met een half punt voorsprong op Jan Timman (korte remise tegen Jorden van Foreest) en Erik van den Doel (kwam goed weg in toreneindspel tegen Roeland Pruijssers:

stelling rechts, na 45. Txb6+

Pruijssers koos voor het logische - en nog steeds tot voordeel leidende 45..f6 - maar veel sterker was nog 45.. Kf5. Dat kost een pion na 46. Tb5+ Kf4 47. Txa5 maar na 47.. Kf4 stort de witte stelling in elkaar.

Bij gelijk eindigen volgt er een tiebreak tussen de twee hoogst geeindigde deelnemers.

Peng is kampioen

Peng is kampioen

Zesde ronde

Hoogste ratinghouder Zhaoqin Peng speelde remise tegen de laagste ratinghouder Eline Roebers en komt daarmee op een score van 5 uit 6. Met nog een ronde te gaan is ze niet meer in te halen en dus Nederlands Kampioen Rapid voor Vrouwen 2019.

Een kampioenschap met overmacht dus. "Vandaag heb ik ok gespeeld', stelde Peng na afloop. "De afgelopen jaren heb ik ook wel eens mindere dagen, of mindere toernooien, dat komt toch wel omdat ik tactisch minder scherp ben dan vroeger. Dat merk ik ècht wel, in vergelijking met 15, 20 jaar geleden. Het is simpel. Om scherp te blijven moet je elke dag stukken aanraken. Dat lukt me tegenwoordig niet meer."

En de soms wat mindere resultaten liggen dus niet aan de openingsvoorbereiding die al jaren op een lager pitje staat? "Nee, dat denk ik niet. Ik koos altijd nog wel de juiste openingen. Ik heb gisteren niettemin wel een beetje voorbereid. Als je achter het bord moet gaan nadenken over wat je gaat spelen, ben je wel te laat!"

"Ik heb bekeken gespeeld", besloot Peng. "Ik stond tegen Eline ergens beter, maar het lukte niet, nou gewoon niet forceren, dan maar remise. Nergens forceren dus en nergens lang nadenken. Moeilijke varianten herbergen vaak een risico in zich als ze al iets opleveren. Veilig spelen, geen probleem."

Alles remise bij de mannen

Alles remise bij de mannen

Vijfde ronde

Jan Smeets consolideerde zijn koppositie bij het NK rapid in de vijfde ronde. Alle duels bij de mannen eindigden - na felle strijd dat was het probleem niet - in remise, een unicum. Smeets was steeds aan het roer tegen Erik van den Doel maar beslissend voordeel werd het nooit. Smeets derhalve op 3,5 uit 5, Van den Doel deelt de tweede plaats met Jan Timman, die een goede kans onbenut liet om Smeets te achterhalen. Het toreneindspel tegen Sipke Ernst was gewonnen met twee pionnen meer maar Ernst wist met actief spel alsnog een halfje binnen te halen.

Ook Loek van Wely zou zich achter de oren kunnen krabben. Om nog kans te maken was een overwinning met zwart op Roeland Pruijssers dringend gewenst en hij leek net goed op weg toen hij zich een blunder liet ontglippen:

Pruijssers

(diagram) 33.. d4??

Er volgde 34. Kd3 Lxb3 35. Th6! En ineens is er een probleem. 35.. Lf7 gaat goed niet vanwege 36. Th8+ Kc7 37. Th7. Zwart verloor zijn belangrijke d-pion stond in het vervolg misschien zelfs verloren maar met het resulteren halfje was Van Wely zeker niet tevreden.

Vijfde ronde Dames

Bij de vrouwen lijkt Peng de titel nauwelijks meer te kunnen ontgaan na een nieuwe zege, op Maaike Keetman. Tea Lanchava hielp mee door Iozefina Werle te verslaan die te gretig een stuk offerde in een gewonnen stelling. Lanchava reageerde pinnig: "Hoezo was de stelling gewonnen voor haar?" Ik zei niet dat ze gewonnen zou hebben maar dat de stelling voor zwart gewonnen was. Engine diep in het rood, zeg maar antwoordde verslaggever. "O ja, de engine", concludeerde Lanchava. "Maar het is toch over het algemeen een voordeel als jouw tegenstander een slechte zet doet, ook al is dat volgens de engine?", pobeerde de verslaggever dan maar. Dat wilde Lanchava dan wel toegeven. Werle-Paulet kwam er in het vervolg niet meer aan te pas, Lanchava gaf gèèn kansen weg.

 

 

 

 

 

 

Roebers wint van Haast

Roebers wint van Haast

Vijfde ronde

Eline Roebers vroebers voor18Pd5erraste Anne Haast, die alle voorgaande edities (dat waren er vier) van dit toernooi won, in het middenspel met een schijnoffer:

In de stelling rechts speelde Eline 18.Pd5! Dxd5 19.Lxb4 Dxg2? (19. ... Da2 was nog remise) 20.Thg1 De2 21.Lxf8 Txf8 en wint een kwaliteit

Van Wely wint van koploper Smeets

Van Wely wint van koploper Smeets

Jan Smeets heeft in de vierde ronde zijn geweldige tempo niet kunnen volhouden. Loek va Wely die tot nu toe maar matig spel had laten zien, versloeg de koploper met een stukoffer dat die niet aan had zien komen.

Na 17. Lg5 Lxg5 koos Van Wely niet voor het sjablone 18 Pxg5 maar voor het veel sterkere 18 Pd6! Ke7 19 axb5 axb5 20.Pxb5 want toen stond de pion op c6 gepend en hield Van Wely het initiatief. Dat bouwde hij snel uit naar een vol punt.

"Smeets had Pd6+ niet aan zien komen maar de stelling was natuurlijk al extreem link voor hem", stelde Van Wely. "Niet dat ik alles gezien had, hoor, maar het leek me sowieso goed voor wit. Waarom ik het nu ineens wel kan en in de vorige ronden niet? Tsja, in de eerste ronde verliezen van Timman is natuurlijk een enorme tegenslag. Maar in het algemeen: ik heb gisteren aan het snelschaken meegedaan, je zou dan zeggen dat ik ingespeeld zou moeten zijn. Maar het tegendeel is het geval. Ik ben gewoon traag vandaag.

En dat kan natuurlijk het gevolg zijn van dat ik veel minder met schaken bezig ben. Het ís niet alleen de mindere openingsvoorbereiding, ik zit niet meer in de flow zoals vroeger, waar iets me bijvoorbeeld vroeger een minuut kostte, kost me dat nu twee minuten. Dat krijg je als het stil komt te liggen in je bovenkamer."

Dimitri Reinderman boekte in een krankzinnige partij een zege op Jan Timman. Die maakte in de opening met 13. d4 een ernstige strategische fout. "Hij zal 13..Lg4 wel gezien hebben maar de kracht ervan onderschat hebben", vermoedde Reinderman. Die zette vervolgens een winnende aanval op touw maar de machine haperde vreemd genoeg in het eindspel. De stellingswaardering schoot alle kanten in stellingen met soms vier dames: uiteindelijk bleek de activiteit van de zwarte stukken dan toch beslissend.

Diagram voor 47... e2?

Knipsel

47.. Df4! en enkele andere zetten zouden voor zwart hebben gewonnen. Nu brak een fase van 3 zetten aan waarin Timman in tal van varianten eeuwig schaak had kunnen afdwingen.

Veelvoudig rapidkampioene Anne Haast had om nog kans te maken haar titel te prolongeren toch wel zeker van Peng moeten winnen in de vierde ronde. Het was een partij met wisselende kansen waar Haast echter nooit in de buurt van een overwinning was. Remise was het resultaat waardoor  Peng nog altijd aan de leiding gaat in het klassement.

 

 haast

Stand na ronde 3

1 GM Smeets, Jan 	 3.0 	
2 GM Timman, Jan H 	 2.5 	
3 GM Van den Doel, Erik 2.0 	
4 GM Ernst, Sipke 	 1.5 	
5 GM Van Wely, Loek 	 1.0 	
6 GM Reinderman, Dimitri 1.0 	
7 GM Van Foreest, Jorden 0.5 	
8 GM Pruijssers, Roeland 0.5 	
1 GM Peng, Zhaoqin 	 3.0 	 	
2 WGM Muhren, Bianca 	 2.0 	
3 WGM Haast, Anne 	 1.5 		
4 WGM Paulet, Iozefina 	 1.5 		
5 WIM Ratsma, Rosa 	 1.5 	 	
6 IM Lanchava, Tea 	 1.0 	
7 Roebers, Eline     1.0 	
8 Keetman, Maaike 	 0.5 	

Jan Smeets wint weer

Jan Smeets wint weer

Derde ronde

Jan Smeets - Jorden van Foreest werd wilde partij. Na 19.Lxb7 is er van alles aan de hand. Er volgde 19. ... Db5 20.Kg2 Dxb7 21. axb4 e4 22.Df4 Pd6 en het bord stondt in brand.

"7. Pf5 is eigenlijk niet zo goed maar het was wél mijn lievelingsvariant toen ik 15 was. Het scheelt met rapid natuurlijk wel effe wat of je het kent of niet', zo legde Smeets zijn openingskeuze uit. "In die fase is ..Dxf6 beter dan ..gxf6 maar uiteindelijk ging het daar helemaal niet om."

"19. Lxb7 ja, ik had 19.. Db5 volkomen overzien en ik mocht blij zijn dat ik geen stuk verloor. Zonder engine denk ik dat Dc7 zijn beslissende fout was, ja hoe gaat zoiets, ineens zag ik 30.Tc1 en als je zo'n zet ziet, dan spéél je hem gewoon." [diagram rechts]

na30Tc1

Voor Jorden van Foreest en enkele toeschouwers kwam de zet duidelijk wél als een verrassing. Een van hen merkte op: "Als die zet op het bord verschijnt, kan het winnend zijn of eeuwig schaak maar ik zag aan de body language van Smeets eigenlijk direct dat het winnend moest zijn. En inderdaad, na ..Dxc1 zou Tb8+ Kd7 Tb7+ Kc8 en Db8 mat volgen.

Smeets nu alleen aan kop met 3 uit 3, Jan Timman volgt op een half punt na een rustige remise met Erik van den Doel.

Bij de vrouwen won Peng het duel van de koplopers en gaat nu alleen aan de leiding met 3 uit 3. "Rosa (Ratmsa), ze had mijn aanvalskansen denk ik onderschat. Af en toe kon ze beter spelen in het laatste deel van de partij maar het was hoe dan ook een moeilijke stelling voor zwart gebleven.

peng

Uitslagen 2e ronde

1 Timman, Jan H 	 Pruijssers, Roeland 	1-0
2 Reinderman, Dimitri 	 Smeets, Jan 		0-1
3 Van Foreest, Jorden 	 Ernst, Sipke 	 	½-½
4 Van Wely, Loek 	 Van den Doel, Erik 	½-½ 

1 Keetman, Maaike 	 De Jong-Muhren, Bianca 0-1
2 Lanchava, Tea 	 Roebers, Eline 	1-0
3 Paulet, Iozefina 	 Peng, Zhaoqin 	 	0-1
4 Ratsma, Rosa 	 	 Haast, Anne 	 	1-0

Jan op 2 uit 2

Jan op 2 uit 2

Tweede ronde

In ieder geval in de eerste twee ronden kent het NK Rapid een sensationeel verloop. Jan Timman gaat samen met Jan Smeets aan de leiding bij de mannen.

De een ontvangt al AOW, de ander beëindigde al geruime tijd geleden zijn profcarriére. Timman toonde zich niettemin niet verbaasd na zijn tweede zege op rij die ten koste ging van Roeland Pruijssers (0 uit 2). "Ik heb goed geslapen, het is voor mij heel belangrijk om uitgerust aan de start te verschijnen. Ik heb helemaal niet goed geloot maar dat is uiteindelijk minder belangrijk. Tegen Roeland, ach, het draaide om een bekend principe. In die stelling is het loperpaar minder belangrijk. Ik had in 1988 ook al een zoiets tegen Karpov."

Zo eenvoudig als bij Timman ging, zo moeilijk ging het bij Jan Smeets. "Ik werd vokomen weggespeeld door Reinderman maar hij wist het nét niet af te maken", aldus de oud-kampioen van Nederland. "En ineens ging hij door zijn vlag, ik had er helemaal niet op gelet maar waarschijnlijk hij daarom ook niet. De beste pokerface is géén pokerface."

Zhaoqin Peng zou al een paar keer haar afscheid aan de top hebben aangekondigd maar gaat na twee ronden ouderwets met 2 punten aan de leiding. "Ach, dat maken die journalisten er steeds van als ik alleen maar zeg dat ik me een keer niet kan motiveren. Lozefina liet haar dame midden op het bord insluiten. Die dingen leer ik tegenwoordig de kinderen die ik train, dus ik zag dat direct!"

Loek van Wely offerde nonchalant een stuk tegen Erik van den Doel. Dat was vroeger een vaste klant van het Kamerlid, de laatste jaren heeft hij het juist moeilijk tegen de Leidenaar. Van den Doel die door een fietsongeluk met een gebroken rechterpolst speelt, kwam niettemin niet verder dan remise. "Het bleek toch nog lastig. Nee, niet door die pols, ik ben linkshandig. Geen probleem dus, en ik heb ook geen pijn.".

 

Uitslagen eerste ronde

1 Van Wely, Loek 	2622 	 Timman, Jan H 	 	2541 	0-1
2 Van den Doel, Erik 	2615 	 Van Foreest, Jorden 	2613 	1-0
3 Ernst, Sipke 	2535 	 Reinderman, Dimitri 	2582 	½-½
4 Smeets, Jan 	 	2602 	 Pruijssers, Roeland 	2524 	1-0

1 Ratsma, Rosa 	2269 	 Keetman, Maaike 	2176 	½-½
2 Haast, Anne 	 	2309 	 Paulet, Iozefina 	2281 	½-½
3 Peng, Zhaoqin 	2359 	 Lanchava, Tea 	 	2314 	1-0
4 Roebers, Eline 	1981 	 De Jong-Muhren, Bianca 2243 	1-0

Ongelijk materiaal

Ongelijk materiaal

Eerste ronde

er volgde: 13. ... Pxe5 en dan niet 14.Pxe5 maar 14. Pg5 h6 15. Pxe6 Pxd3 16. Pxc7 Pxf4 17.exf4 Lxc7 met een bijzondere materiaalverhouding.

14.Pxe5 was misschien toch beter geweest voor Sipke, wantin het vervolg was het Reinderman die aan het roer stond. DR: "Ik probeerde een aanval op te zetten, en ik moet wat beter hebben gestaan in die fase. Hij verdedigde zich goed en in de slotfase van de partij was ik het juist die wat minder stond."

Jan Timman verraste met een zege op Loek van Wely. "Het was een moeilijk strategisch gevecht", aldus Timman. "Op een gegeven moment deed hij een winstpoging maar het was eigenlijk gewoon een tactische fout. Ik maakte me hoe dan ook al geen zorgen in die stelling, ik beschikte ook al over meer bedenktijd."

Jan Smeets had het gisteren zwaar tijdens het NK Snelschaken maar dat was in de eerste ronde weiniig van te merken. Hij boekte een eenvoudige zege op Roeland Pruijssers. "Een nachtje slapen in Amstelveen, dat was blijkbaar wat ik nodig had. Langzaam aan drukte ik hem weg en toen ineens een beslissende aanval over de b-lijn."

Ook bij de vrouwen gebeurde er van alles. Peng won het prestigeduel van Lanchava en debutante Eline Roebers versloeg Bianca Muhren. "Een verrassing", stelde Roebers. "De stelling was lang in evenwicht, waarschijnlijk stond zwart zelfs iets beter. Maar slaan op b5 gevolgd door Dc6 was niet goed denk ik." Wat ze dan wél had moeten doen? "Niks! In ieder geval niet slaan."

Loting Dames NK Rapid

Loting Dames NK Rapid

Toernooidirecteur Robert Ris verricht de loting. Eerst de Dames.

Op de eerste rij, vlnr Zhaoqin Peng, Anne Haast, Bianca De Jong-Muhren, Maaike Keetman en Rosa Ratsma. Daarachter Tea Lanchava.

Om half elf begint de eerste ronde.