Het deelnemersveld van het NK Rapid Dames is bekend. Titelverdedigster Anne Haast zal gaan proberen voor het vijfde achtereenvolgende jaar de titel in de wacht te slepen. De afgelopen jaren liet de Brabantse op overtuigende wijze zien dat zij in deze discipline de gedoodverfde favoriet is. Afgelopen editie had zij daar wel een barrage voor nodig om directe concurrente Bianca De Jong-Muhren van de titel af te houden.

De organisatie is verheugd te melden dat na een afwezigheid van twee jaar 15-voudig Nederlands Kampioene Zhaoqin Peng weer terugkeert naar Amstelveen. Ook van de andere deelneemsters mag zeker het een en ander worden verwacht. Zo zijn andere nationaal teamspeelsters, Iozefina Paulet (huidige Nederlands Kampioene klassiek schaak), Rosa Ratsma en Tea Lanchava ook weer van de partij en draait Maaike Keetman ook al jaren goed mee op dit toernooi.

Speciale aandacht zal uitgaan naar de pas 13-jarige Eline Roebers die van de organisatie een wildcard heeft gekregen. Het Amsterdamse talent zal haar debuut gaan maken op het NK Rapid. Eerder dit jaar behaalde ze al zeer verdienstelijke resultaten door 2.5 uit 7 bij NK (klassiek schaken) in Amsterdam te scoren en op een mooie 6e plaats te eindigen bij EK Jeugd t/m 14 jaar in Bratislava. 

De eerste vier edities van het NK Rapid leverde veel spektakel op, met een remisepercentage van slechts 17%, en de verwachting is dat het dit jaar weer zo zal zijn. Met een gemiddelde rating van 2250 (gebaseerd op FIDE ratings september 2019) lijken de dames op papier zeer aan elkaar gewaagd. We zijn benieuwd wie dit jaar de nieuwe kampioen zal worden!

De organisatie is verheugd om al in een vroeg stadium het deelnemersveld bij de dames al wereldkundig te maken. Het deelnemersveld bij de heren zal binnenkort bekend worden gemaakt.

 

  1. Zhaoqin Peng (2364)
  2. Iozefina Paulet (2294)
  3. Anne Haast (2288)
  4. Rosa Ratsma (2274)
  5. Bianca De Jong-Muhren (2249)
  6. Tea Lanchava (2247)
  7. Maaike Keetman (2181)
  8. Eline Roebers (2102)

 

Eline Roebers heeft de Top status foto Harry Gielen

De 13-jarige Eline Roebers maakt haar debuut op het NK Rapid. (Foto: Harry Gielen)