Door: Tom Bottema

IvanSokolov

De leeftijd waarop schakers successen boeken is, mede als gevolg van de opkomst van engines als hulp bij training, de afgelopen decennia steeds lager geworden.

Maar dat betekent niet dat de rol van veteranen aan de top is uitgespeeld. Het NK Rapid werd vorig jaar door zo’n oudgediende gewonnen: Ivan Sokolov. de voormalige nummer tien van de wereld constateerde vorig jaar na afloop opgelucht: “There is still some oil left in the candle.”

Ivan, jij hebt successen gekend, je loopt al heel wat jaren mee. Hoe kun jij je nu nog steeds opladen?

Het was geweldig. Zo vaak win ik de laatste jaren geen toernooien meer. En hoezo zou opladen een probleem voor me zijn? De tegenstanders waren prima, het was een sterk bezet event.

Loek van Wely deed mee.

Het geeft mij nog altijd een goed gevoel om van Loekie te winnen. 

r7 sokolov

Ivan (wit) verslaat Loek in cruciale laatste ronde partij NK Rapid 2018 

Wie van jullie is nu eigenlijk beter?

Volgens mij denkt Loekie dat hij van ons tweeën de beste is. En ik denk daar anders over.

Was het niet opmerkelijk dat jij juist met rapidschaak weer eens een titel pakte? Schakers van jouw leeftijd kunnen toch niet meer zo snel rekenen? Die komen dan in tijdnood en dan gaat het mis. Of is dat een mythe?

Ik denk dat het wel meevalt. En er zijn volgens mij juist voordelen om rapid te spelen als je ouder bent. Zo’n evenement duurt zes, zeven uur. Met klassiek schaak ben je al gauw zeven of negen dagen zoet. Het blijkt tegenwoordig heel moeilijk voor mij om zo lang de concentratie vast te houden. 

Want is concentratieverlies het échte probleem van de ouder wordende grootmeester?

Dat denk ik wel. Nou ja, een probleem. Een ander probleem met klassiek schaak is voor mij de voorbereiding van jonge spelers. Die zitten dan urenlang met geweldige engines alles uit te pluizen. Bij zo’n NK Rapid werkt die methode niet zo goed. Zo hoort iedereen pas vlak voor de eerste ronde met welke kleur hij speelt tegen de anderen. 

Eigenlijk kunnen we klassiek schaak wel afschaffen?

Dat zeg ik niet, maar ik denk wel dat er steeds meer rapid-evenementen zullen komen. Dat het als kijkspel veel aantrekkelijker is. Er worden meer fouten gemaakt en er vallen minder remises. 

Maar met alle respect. Carlsen doet het in het WK Rapid de afgelopen jaren geweldig maar hij wint ook vaak niet. Is het niet een beetje een loterij?

Misschien. Maar het format van het WK kun je veranderen. Waarom geen kandidatenmatches of een kandidatentoernooi? Daar is geen enkel bezwaar tegen.