Hoe minder bedenktijd aan het begin van de partij, hoe liever het Hing Ting Lai is. En dat is niet verwonderlijk: hoe sneller er geschaakt moet worden, des te beter hingtinglaizijn resultaten zijn.
In klassiek schaak is hij weliswaar een sterke meester, maar niet meer dan één van de velen in Nederland.
Zijn we bij 5 minuten per persoon per partij aanbeland, dan kunnen de meeste toppers (in klassiek schaak) al niet meer tegen hem op en het NK Lightning (2 minuten per persoon) won de Amstelvener drie keer in de laatste vijf jaar.  

En dat is niet alles: Dirk Goes organiseert elk jaar in het Amsterdamse café De Laurierboom een snelschaakmatch van Hing Ting tegen een Nederlandse topper. De laatste jaren dolven onder anderen Manuel Bosboom, Dimitri Reinderman en dit jaar Erwin l'Ami het onderspit tegen HTL, die zich voor het komende NK Snelschaken in Amstelveen met recht één van de favorieten voor de titel mag noemen. Reden genoeg voor de redactie van Amstelveen Chess Masters om wat meer over dit fenomeen te weten te komen. 
 
Want, je doet toch wel mee in Amstelveen?
 
Ik denkt het wél!
 
Waarom ben jij zo goed in snelschaak, bullet, blitz, hoe je het ook wil noemen?
 
Dat is gewoon een gave, een talent. Er spelen natuurlijk meer factoren een rol, de motoriek moet goed zijn, het vergt voorbereiding, een andere dan bij klassiek schaak, maar het
belangrijkste is toch intuïtie. Rekenen doe ik bijna niet, eigenlijk alleen in kritieke situaties, als het echt moet. Snel kunnen beslissen, dat is een enorm voordeel.
 
En dat talent, dat heb je altijd gehad?
 
Ik ben van nature snel. Zo lang als ik me kan herinneren. Het opmerkelijke is: niet alleen worden mijn resultaten beter met minder bedenktijd, vaak spéél ik ook gewoon beter. Alsof ik
met meer bedenktijd ga twijfelen, dingen door elkaar ga halen of zoiets. Ik heb er echter nooit speciaal op geoefend. 
 
Jij hebt weinig aan extra bedenktijd maar jouw tegenstanders des te meer. Moet ik het zo zien?
 
Ik denk het wel. 
 
Is dat echt de enige belangrijke reden waarom je zo goed bent in snelschaken? 
 
Ja, maar die is ook enorm belangrijk. Mijn tegenstanders hebben in bullet en blitz bijna altijd minder bedenktijd dan ik. Dat geeft  psychische druk en op kritieke momenten hebben zij onvoldoende bedenktijd. Dat levert zoveel punten op.  
 
Wie is de beste snelschaker van Nederland?
 
Veel mensen zouden Giri zeggen. 
 
Maar jij won het NK Lightning, voor Giri, maar je verloor wel twee keer van hem. 
 
Ik stond twee keer gewonnen. Maar hij is heel goed, hoor!
 
Als je kon kiezen, ben je blij met wie je bent of zou je liever geweldig zijn in klassiek schaak?
 
In klassiek schaak. Daar draait het toch uiteindelijk om. Om op dat vlak mijn resultaten te verbeteren zou ik harder moeten werken dan ik nu doe. Ik wil wel grootmeester worden.
Met blitz ben ik het qua sterkte wel, zei Dimitri Reinderman tegen mij. 
 
Want daar bestond nog twijfel over? Jij bent in blitz toch beter, misschien wel veel beter dan hij?
 
Dat zei hij.
 
Maar goed, over dat grootmeester worden. Waarom eigenlijk? Je kunt ook alles op alles zetten om een topprestatie bij het WK bullet of blitz neer te zetten. In die discipline ben je bijzonder, als grootmeester ach, daar zijn er ook zoveel van.
 
Soms is in blitz de beste zet niet de zet die jouw tegenstander het op dat moment het lastigst maakt. Maar over het algemeen denk ik dat als ik aan mijn schaken werk om grootmeester te worden, dat dan toch ook mijn snelschaken beter wordt.