Hoewel er over het schaaktalent van Lucas van Foreest weinig twijfel zal hebben bestaan, kwam het succes dat hij de afgelopen maanden boekte voor veel schaakliefhebbers toch nog onverwacht. In juni werd hij Nederlands kampioen door in de noodzakelijk geworden tiebreak zijn oudere broer Jorden te verslaan en een paar maanden later veroverde hij in Spanje zowel de wereldtitel rapid als blitz in zijn leeftijdscategorie tot en met 18 jaar. Die prestaties maken hem direct één van de kanshebbers op de titels die straks in het Keizer Karel College te verdelen zijn, alle reden voor een gesprek met de Groninger.

Of zie je jezelf niet als titelkandidaat in Amstelveen?

Dat doe ik wel. Op beide dagen. Ik denk niet dat ik daar de beste speler ben maar ik denk wel dat ik goede resultaten zou kunnen boeken.

Die twee wereldtitels in Spanje, kwamen die voor jou (ook) als een verrassing?

Het was natuurlijk een goed resultaat maar beide evenementen waren niet heel sterk bezet. Ik speelde vooral tegen mensen met elo’s van tussen de 2300 en 2450. Aan de andere kant, die jongens zijn allemaal wel heel ambitieus, het waren échte WK’s en je moet ze toch nog maar even winnen. Het kan altijd ergens fout gaan.

Duidelijk. Dan terug naar het NK in Amsterdam. Die overwinning ga je toch niet relativeren?

De overwinning zeker niet. Het is zonder meer mijn beste resultaat tot nu toe. Geweldig om Nederlands kampioen te zijn, maar ik wil voor de duidelijk toch wel even opmerken dat ik ook afgezien van Giri zeker niet de beste speler van Nederland ben. Daar verandert die titel niets aan.

Waarom denk je dat?

Er zijn nog flink wat spelers die door hun ervaring veel stellingen beter begrijpen dan ik. Die achterstand loop je niet zo maar in. Ik was op papier de zwakste deelnemer in de Tolhuistuin en dat was ik niet voor niets.

Maar hoe heb je dan toch kunnen winnen?

Slechts drie van de acht deelnemers gingen volle bak voor de eerste plek. Dat waren Ivan Sokolov, Jorden en ik. De anderen spelers waren wel erg soft bezig, er waren veel korte remises. Kijk, dan word ik vanzelf een kanshebber, omdat ik er wél voor ga.

Is dat de reden dat je ook goed bent in armpje-drukken?

Zo goed ben ik daar nog niet in. Wel win ik in principe van iedereen die die sport niet beoefent, die niet traint.  

Is het niet gewoon een kwestie van talent, zoals bijvoorbeeld de 100 meter van de atletiek?

Talent is prima maar er zijn gek genoeg twee stijlen. Zowel mensen met snelle als met langzame spiervezels zijn succesvol in arm-wrestling. Een duel kan in 1 seconde voorbij, dan wint degene met de snelle vezels. Maar komt zo iemand er in de eerste seconden niet doorheen, wordt hij opgevangen, dan verliest ie meestal.

Hoe train je voor armwrestling? Je ziet er nog niet uit als een bodybuilder.

Trainen doe je toch met gewichten. Ik dus ook. Je hoeft er niet als een bodybuilder uit te zien, je moet sterk zijn. Het is mijn ambitie om ooit eens kampioen in de klasse tot 70 of tot 80 kg te worden. Ondertussen blijf ik zo in conditie en dat is ook goed voor mijn schaken.

 

LvFRapBlitz

Lucas van Foreest Wereldkampioen Rapid & Blitz t/m 18 jaar (Foto: http://wyrbcc2019.com/)