door: Tom Bottema

Openingsvoorbereiding wordt minder belangrijk omdat de deelnemers meestal pas kort voor de partij horen met welke kleur ze tegen iemand spelen. Als ze al weten wie hun tegenstanders voor die dag zijn. Daarnaast worden de duels spectaculairder omdat minder bedenktijd nu eenmaal tot gemiddeld meer fouten leidt. Tenslotte is het leuker voor het publiek: dat wil nu eenmaal actie zien en hoe meer rondes op een dag, hoe beter. Bij een evenement als het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee (klassiek tempo) gebeurt er tussen het eerste en het derde uur niet zoveel.

Allemaal redenen waarom rapidschaak (15 minuten per partij + 10 seconden per zet) de toekomst zou kunnen hebben als populairste vorm van schaken. Dat het in opmars is staat buiten kijf. Dat de titels met klassiek tempo nog altijd als de belangrijkste gelden òòk, maar dat heeft voor een flink deel met traditie te maken. 

Tijdens de eerste vier edities van het CNE NK RAPID voor heren en dames werden volgens de kenners al deze (voor)oordelen bevestigd. Aan de kruistabellen is direct te zien dat er met het rapidtempo is gespeeld: bij de heren is het remisepercentage met 33% erg laag, terwijl bij de dames slechts 17% van de partijen de vrede wordt getekend. Absoluut hoogtepunt was de 3e editie in 2017 waarin slechts twee van de 28 partijen in remise eindigden. Rosa Ratsma deed al twee keer mee maar is het nog niet ‘gelukt’ om ook maar èèn keer remise te spelen: 5 overwinningen en  9 nederlagen heeft ze tot dusverre op haar conto staan. Niettemin, uiteindelijk gaat het natuurlijk toch om wie er wint.

RR medium

Rosa in actie (Foto: Harry Gielen)

 

Waar bij de dames de suprematie van Anne Haast in het oog springt, zij bleek tot nu toe altijd de sterkste, is er bij de mannen bijna altijd sprake geweest van een spannende strijd. Bijzonder was de deelname van wereldtopper Anish Giri aan de eerste editie (2015), de enige keer dat de strijd om de titel niet spannend was. De Hagenaar maakte zijn favorietenrol meer dan waar door met anderhalf punt voorsprong op Jan Smeets en enkele fraaie partijen de titel voor zich op te eisen. Wouter Spoelman bracht hem als enige in de problemen maar wist een gevaarlijke koningsaanval uiteindelijk niet in winst om te zetten.

In de edities erna wisselden gevestigde orde (Loek van Wely en Ivan Sokolov) en aanstormende jeugd (Jorden van Foreest) elkaar af aan de top. Opvallend was nog dat Jan Timman juist afgelopen jaar met de gedeelde derde plaats zijn beste prestatie ooit boekte. De veronderstelling dat een versneld tempo in het voordeel van de jeugd is, lijkt in het Keizer Karel College de afgelopen jaren daarmee ook een vooroordeel gebleken.

 

1e CNE NK Rapid 4 oktober 2015

Kruistabel Heren 2015

Kruistabel Dames 2015

 

2e CNE NK Rapid 30 oktober 2016

Kruistabel Heren 2016

Kruistabel Dames 2016

3e CNE NK Rapid 3 december 2017

Kruistabel Heren 2017

Kruistabel Dames 2017

4e CNE NK Rapid 18 november 2018

Kruistabel Heren 2018

Kruistabel Dames 2018